Natur & friluftsliv

Vandra i Höga Kusten

Från Docksta är det möjligt att göra olika dagsturer. Dessutom finns det flera vandringsområden i området inom 30 minuters bilresa.
 
Skuleberget
Skuleberget är det högsta berget på Höga kusten och ligger cirka en kilometer från våra lägenheter. Du når toppen via ett urval av vandringsleder för alla nivåer, samt via Via Ferrata. Beroende på vald stig tar det mellan 1 och 2,5 timmar att nå toppen. Oavsett vilken stig du väljer, kommer din ansträngning alltid att belönas med en majestätisk utsikt över Skuleskogen och Dockstafjärden och kanske också med ett besök på café Toppstuga.

Du kan också åka upp på Skuleberget med linbanan för att njuta av utsikten utan att behöva vandra.

Skuleskogen nationalpark
 
Ingen annanstans än i Skuleskogen National Park kan du se så tydligt hur Höga Kusten har stigit från havet. Höga berg, forntida skogar, fjällsjöar och floder och alltid närheten till havet gör ett besök i denna park till en unik upplevelse.
 
Den södra ingången till Skuleskogens nationalpark ligger cirka 3 km från byn. Det finns en stor parkeringsplats och på sommaren är det också möjligt att använda en buss till ingången till parken. Olika vandringsleder anges i parken, inklusive de till Slåttdalsskrevan. Vandringen till skrevan är cirka 4 km lång. Om du går tillbaka via kustvägen tar den totala promenaden cirka 4 timmar. Alla leder i Skuleskogen innebär några stigningar och är på steniga vägar, bra vandringsskor och en rimlig kondition rekommenderas.

Höga Kustenleden

Letar du efter en större utmaning? Välj att gå (en del av) Höga Kustenleden. Denna 160 kilometer långa gångväg går från Höga Kusten-bron till centrum av Örnsköldsvik och är helt markerad. Du kan tillbringa natten på campingplatser, i hyddor eller i ett tält i naturen. Från Docksta kan du också välja en del av denna rutt, på några dagar direkt genom Skuleskogen till till exempel Köpmanholmen. Du kan tillbringa natten i olika stugor i parken, men kom ihåg att dessa är ganska populära under högsäsong.

Få platser i vårt land erbjuder så kuperad och variationsrik terräng som Höga Kusten och finns det något bättre sätt att upptäcka den än från cykelsadeln?
 
Polarcloud bjuder eMTB-turer och uthyrning i Västernorrland. Guiden tar med dig för att utforska leder, berg och skogar som utgör det vackra norra Sverige!
 
Fråga oss i butiken eller titta på polarcloud.se.
Läs mer

Det har blivit allt populärare att paddla havskajak i Höga Kusten. Den ultimata friluftsnjutningen för allt fler är just att kunna glida fram ljudlöst i sin kajak med några vänner i kvällssolen. Dessutom i ett världsarv. Den varierande kustlinjen med många vikar och fjärdar gör det till ett närmast outtömligt område att göra upptäcktsfärder i. En skärgård med många öar gör det dessutom möjligt att hålla sig inomskärs väl skyddad från det öppna havet. Men inte alltid naturligtvis. Erfarenhet och planering är därför viktigt när du planerar din tur. 

Möjligheterna är många till att hyra kajak eller kanot i Höga Kusten och du kan göra det på olika platser utspridda i destinationen.

Mer info hittar du på www.högakusten.com

Läs mer
Hästgård Mosjö Stall är en hästgård där det finns möjligheter för alla som älskar hästar, ridning och körning. 
Här finns hästar, kor, lappgetter, höns, katter och ankor.
Jolanda och Marcel erbjuder ridlektioner, dagsutflykter, ridläger och kurser i hästhantering.
 
Läs mer
Outdoor
Kultur
Barn
Vinter